Tips voor kopen van een tweede huis in Oostenrijk
Oostenrijk is prachtig, het toerisme floreert en alles is er goed geregeld. Maar er is meer dat investeren in een tweede huis in Oostenrijk zeer aantrekkelijk maakt: we geven u graag 19 tips.
Tip 1: Strenge regels voor vastgoed
Oostenrijk kent een zeer strenge wetgeving als het gaat om vastgoedontwikkeling en bouwkwaliteit, het zogenaamde ‘Bauträgergesetz’. Deze wet zorgt ervoor dat het gehele bouwproces inclusief betalingen van de bouwtermijnen probleemloos verloopt.
Tip 2: Wettelijk 30 jaar bouwgarantie
U krijgt 30 jaar bouwgarantie en 3 jaar garantie op verborgen gebreken. Uw appartement of chalet wordt pas na drie jaar definitief opgeleverd. Hierdoor kunnen mogelijke verborgen gebreken tijdig worden verholpen.
Tip 3: Alle betalingen via de notaris
Betalingen van de bouwtermijnen verlopen via een notaris, die dient als onafhankelijk tussenpersoon. De notaris geeft de betaling pas vrij aan de ontwikkelaar als aan alle specifieke voorwaarden is voldaan.
Tip 4: Betaling na 'gutachten'
Termijnbetaling behoeft pas plaats te vinden, na het ‘gutachten’ van een onafhankelijke deskundige, deze checkt of er sprake is van een juiste bouwvoortgang die de betaling rechtvaardigt.
Tip 5: Bescherming tegen gebreken
De laatste bouwtermijn die dient als garantiebetaling voor mogelijke ‘gebreken’, wordt pas vrijgegeven als het onroerend goed na drie jaar definitief wordt opgeleverd.
VOOR BUITENLANDERS IS INVESTEREN IN OOSTENRIJKS VASTGOED FISCAAL AANTREKKELIJK
Tip 6: Aftrekbare hypotheekrente
De hypotheekrente is aftrekbaar van uw verhuurinkomsten in Oostenrijk.
Tip 7: Geen successie -en schenkingsrecht
Oostenrijk kent geen successie -en schenkingsrecht. Bij overlijden wordt wel uw wereldvermogen via het Nederlandse successierecht belast.
Tip 8: Geen vermogensbelasting
Oostenrijk heft geen vermogensbelasting over uw bezit, maar alleen een relatief lage ‘Grundsteuer’.
Tip 9: Waardestijging slechts gedeeltelijk belast
In Oostenrijk wordt de waardestijging van onroerend goed slechts gedeeltelijk belast.
Tip 10: Ruime aftrekposten
Ruime aftrekposten voor verhuurinkomsten van het onroerend goed zoals reiskosten, instandhoudingskosten, belastingvrije som, afschrijving etc. Hierdoor betaalt u in Oostenrijk relatief weinig inkomstenbelasting.
Tip 11: Hoge belastingvrije som
Bij aankoop van een appartement of chalet binnen een van onze projecten heeft u recht op een relatief hoge belastingvrije som. Wij informeren u hier uiteraard graag over.
Tip 12: Géén Nederlandse vermogensrendementsheffing
In Oostenrijk geïnvesteerd privévermogen wordt in Nederland niet meer meegeteld voor uw vermogensrendementsheffing in verband met het belastingverdrag tussen Nederland en Oostenrijk ter voorkoming van heffing dubbele belastingen
Tip 13: Recht op teruggaaf BTW
Bij aanschaf van een woning die u verhuurt heeft u recht op teruggaaf BTW, de overbruggingsperiode wordt gefinancierd door de bank (kort lopende lening)
HET LENEN VAN GELD VOOR EEN HYPOTHEEK WAS NOG NOOIT ZO GOEDKOOP
Tip 14: Groot deel te financieren
U kunt tot 60% van de aankoopsom financieren.
Tip 15: Profiteer van de lage rentes
De rente op hypotheken is bijzonder laag: 1,8% bij 3 jaar vast, 2,2% bij 5 jaar en 2,5% bij 10 jaar vast.
BOVENOP DE TRENDS IN DE MARKT
Tip 16: Duidelijke tweedeling in de markt
De gast gaat steeds meer voor goedkoop óf luxe: het middensegment staat onder druk.
Tip 17: Groeiende vraag naar luxe appartementen
Als gevolg van de tweedeling groeit de vraag naar met name luxe (4-sterren plus) appartementen, penthouses en chalets.
Tip 18: Gasten willen met elkaar genieten
Gasten gaan meer en meer op zoek naar accommodaties waar men als familie met elkaar kan genieten. Niet ieder op een eigen kamer zoals in een traditioneel hotel, maar in een comfortabel appartement of penthouse, maar dan wél met de service en luxe die men gewend is van een hotel.
Tip 19: Oostenrijkse overheid wakkert de trends aan
De Oostenrijkse overheid zet de komende jaren vol in op grootschalige investeringen ten behoeve van de verbetering van de infrastructuur om daarmee het aantal toeristen per jaar naar 40 miljoen te tillen.
bron: Landberg